TEHNIČKA ANALIZA – Zlato na novom povijesnom maksimumu!

Datum analize: 06.03.2024.

Jučer tijekom europske trgovačke sesije, cijena zlata dosegnula je novi povijesni maksimum na vrijednosti od 2.142 usd čime je vrh iz prosinca 2023., probijen za 7 usd. Možemo li očekivati nastavak snažnog bikovskog trenda ili ipak slijedi korekcija i spuštanje cijene ispod razine od 2.070 usd.

XAU/USD – mjesečni (6.3.2024.) Izvor: Metastock

Na mjesečnom grafu XAU/USD uočavamo veliki ABCD valni obrazac koji je u fazi kompletiranja, sa potencijalnim ciljem u točki D na 2.650 usd. Impulsni val AB trajao je 11 godina i njime je postignut maksimum na 1.920 usd. Nakon postizanja vrha u točki B uslijedila višegodišnja korekcija prema točki C, gdje je formirana baza na razini 50 % fibo korektivne vrijednosti prethodnog impulsnog vala. Na grafu možemo primjetiti nekoliko neuspjelih pokušaja probijanja vrha B na razini od 1.920 usd, odnosno nemogućnost zadržavanja cijene iznad psihološke granice od 2.000 us i to sve do prije par dana. Unutar impulsnog vala CD možemo primjetiti i jedan mini abcd obrazac, kojem se točka c nalazi na 1.630 usd, a potencijalni se cilj u točki d poklapa sa ciljem velikog ABCD obrasca.
Na dnevnom grafu imamo proboj dvomjesečnog medvjeđeg kanala, koji je izazvao vrlo snažan rast i postizanje novog povijesnog maksimuma na razini od 2.142 usd. Potencijalni cilj u točki D nalazi se na vrijednosti od 2.175 usd, koji i nije tako daleko. Snažna potpora impulsnom valu nalazi se na liniji 20-to dnevnog pomičnog prosjeka na vrijednosti od 2.050 usd, a slijedeća i ključna na vrijednosti od 1.980 usd (točka C).

 

XAU/USD – dnevni (06.03.2024.) Izvor: Metastock

Za sve investitore i trader-e, te one koji žele naučiti čitati grafove, promatrati trendove i definirati potencijalne rizike pomoću alata Tehničke analize, pripremili smo razne edukacije tijekom slijedećeg razdoblja – ABCD valna strategija (16.03.2024.), Kako postići konzistentnost u dnevnom trgovanju pomoću alata Tehničke analize (28. i 29.03.2024.) i Uvod u Elliott-ovu valnu teoriju (14.04.2024.). Više informacija o svim edukacijama možete dobiti putem slijedeće poveznice.

Zdenko Grđan
ABCD trading, www.abcdtrading.com

Ključne riječi
analiza,tehnička analiza, zlato, gold, xau/usd

Izjava o ograničenju odgovornosti: Analiza je informativnog karaktera. Svi podaci pisani su u dobroj namjeri i oni ne isključuju investitore od pripremanja vlastite analize. Autori teksta i vlasnik portala Hrportfolio.hr nisu odgovorni u slučaju bilo kakvog gubitka nastalog tumačenjem ovih informacija. Trgovina valutama, dionicama i ostalim financijskim izvedenicama, uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike. Sva prava na sadržaj i grafikone iz analize, zadržava vlasnik ABCD trading. Daljnja distribucija analize, te korištenje njenih pojedinih dijelova, moguće jedino uz prethodno odobrenje vlasnika sadržaja.

 

Zapratite nas na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)